Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2008 12:14 - Замяна на имот
Автор: consulting Категория: Бизнес   
Прочетен: 1876 Коментари: 0 Гласове:
0



За разпоредителни сделки със собствен имот е задължително участието на всички съсобственици, независимо колко малък е делът им. Заедно с това, всеки един от съсобствениците няма право да продаде своята идеална част, без преди това да я предложи на останалите при същите условия. Освен с нотариална покана и изтичане на посочения в нея срок, нежеланието за изкупуване може да бъде доказано и във вид на нотариално заверена декларация, с която се дава съгласие за продажба на идеалната част, независимо с кой купувач и при какви условия.

Изискването за предлагане за изкупуване създава на практика сериозни трудности, когато има несъгласие между съсобствениците или когато някой от тях не живее в страната, съответно адресът му е неизвестен. Не може да се публикува покана чрез „Държавен вестник", защото законът изисква това да става чрез нотариус. Обнародване на съобщения/призоваване може да стане само ако е заведено дело за делба и съсобственикът не може да бъде намерен.

Дори ако е известен постоянният адрес на лицето в България по документ за самоличност, няма как да стане доказването, че реално е станало връчване на поканата. Даже, ако тя е връчена на лице, живеещо на посочения адрес (обикновено роднина). Когато е известен адресът на съсобственика в чужбина, може да се премине към нотариална покана чрез съдействието на местен нотариус там, но това е сложна и продължителна процедура.

Всичко това е породило да се търсят други практически правни способи, които да дават възможност на съсобственик да се разпореди с дела си, без опасност от оспорване на сделката от останалите съсобственици и без да се преминава през съдебна делба. Не се изисква предлагане за изкупуване при други сделки, които не са покупко-продажба: дарение, прехвърляне срещу задължение за издръжка и гледане, продажба на наследство.

Най-голям интерес представлява замяната. Тя е атрактивна, когато съсобственикът желае с парите, които ще получи срещу идеалната част от общата вещ, да придобие друга собственост. Обикновено става въпрос за недвижим имот, но няма пречка да става въпрос и за движима вещ (лек автомобил, оборудване, обзавеждане, художествени предмети и др.). Не се изисква и стойностен еквивалент на заменяните вещи. Нещо повече - няма изискване за доплащане с пари, дори когато оценката им е различна. Необходимо е избягване на възможни недостатъци на сделката, които да доведат впоследствие до нейната оспоримост като нищожна поради заобикаляне на закона (изискването за предлагане за изкупуване) или привидност (неосъществена насрещна престация във вещ).

Когато се сключва предварителен договор, в него следва да се индивидуализира вещта, която ще се заменя срещу идеалната част от имота, особено, ако срещу нея се получава недвижим имот.



Тагове:   имот,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: consulting
Категория: Бизнес
Прочетен: 171773
Постинги: 31
Коментари: 24
Гласове: 50
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930