Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2015 10:22 - Шамаросват ни за мръсния въздух, заради неграмотност
Автор: toross Категория: Политика   
Прочетен: 5771 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

 

Шамаросват ни за мръсния въздух, заради неграмотност

 

            Европейската комисия ще заведе дело срещу България заради мръсния въздух в редица градове. Официално обявиха, че държавата ни не е предприела нищо за намаляване на фините прахови частици, а според Брюксел те са основната причина за астма, сърдечно-съдови заболявания, ракът на белите дробове и преждевременна смърт. Белгия е другата държава, срещу която са завежда аналогично дело.  Надеждата на Еврокомисията е, че в близките шест месеца, докато трае процедурата  България ще предприеме нещо за подобряването на въздуха в големите градове.

 

            Проблемът е, че ако се стигне до присъда, съдът в Люксембург определя размера на глобите на ден и те обикновено са в огромни размери, наистина в огромни. Делото ще е  твърде сериозено за икономиката на страната, като се има предвид, че само преди по-малко от година  ЕК предприе санкции и срещу … Швеция.Да, значително по-малки като размер, но го направи. Изхождайки от развитието на процеса досега можем да предполагаме още от сега, че България ще бъде одрусана здраво, много здраво.

 

            И тук стигаме до прословутата неглижираност и безхаберие на местните ни власти. Най-типичният пример е „случаят Пловдив”.

 

            Преди три години неправителствени организации, общественици, пострадали граждани и обикновени пловдивчани заведохме дело срещу общината за превишаването хиляди пъти на съдържанието на фини прахови частици във въздуха на Пловдив. Приложихме един наръч с експертизи, замервания и заключения, че въздухът на града е най-замърсения в Европейския съюз. Искането бе за постановяване на решение на съда, с което да бъде задължена общината да предприеме мерки за намаляване на фините прахови частици./Апропо, сега искането е същото, но от Европейската комисия и в Европейския съд/. Делото бе насрочено в Пловдивския окръжен съд. Първо заседание. Явяват се община Пловдив и ищците – неправителствени организации и граждани. Съдийката още в началото заявява, че не разбира за какво се води това дело. Общинските адвокати потвърждават, че и те не разбират. Отлага се делото за доизясняване. Второ заседание. Прилагаме един куп документи, експертизи, дори заключение от БАН, че в Пловдив от години не е правено нищо за подобряване на екологичната обстановка в града. Общинските адвокати заявяват на Съда, че трябва да се запознаят с документите./Същите са им предоставени преди месец./ Съдът отлага делото, за да се … „конституират страните”. Трето заседание. Дълго и протяжно съдийката чете имената на ищците, за да установи кои се явяват лично и кои отсъстват. Общинската адвокатка заявява, че делото няма, според нея, предмет, тъй като не е установено, че фините прахови частици вредят на здравето. От наша страна се предоставя становище на Световната здравна организация, в което всичко е написано ясно и категорично. Предявяват се и няколко решения на Европейския съд по темата. Тук се намесва втората общинска адвокатка, която буквално заявява: „Моля, Съдът да не се занимава с това дело и да го прекрати. Преди 1989 год. никой не се занимаваше с такива глупости!”. Залата замръзва при тези думи, но дамата е бравурно вдъхновена и продължава: „Няма такива искове, това е подигравка.”

 

            Съдът дълго размишлява и обявява, че пловдивските съдии са пристрастни и затова делото е справедливо да бъде изпратено в … Смолян. Четвърто заседание в Смолянския окръжен съд. Конституират се страните, но адвокатите на община Пловдив се оказват без надлежно подписани пълномощни и делото се отлага. Пето заседание. Най-после в Смолян се дава ход на делото „Пловдив срещу гражданите си.” Предоставя се официално заключение на ЕК по екология, че градът е с най-мръсния въздух в Европа. Фините прахови частици са завишени стотици пъти над допустимото. Предоставени са и стандартите, приети в ЕС по въпроса. Съдът дълго размишлява и чете определение, че делото трябва да се върне в Пловдив, защото нещо било нарушено в процедурата. Шесто заседание. Пак сме в Пловдив. Не се явяват адвокатите на общината. Делото пак се отлага. Седмо заседание. Отлага се, защото не са призовани редовно адвокатите на общината. Осмо, девето, десето и т.н. заседания. И така си вървяхме три години, докато… Да, три години без да се гледа делото по същество. И в крайна сметка резултатът е видим – България е изправена пред решение до шест месеца, с което ще бъде глобена сериозно за увеличението на фините прахови частици в големите градове. Бъдете сигурни, че глобата ще е огромна.

 

            В същото време ви разказах как протече аналогично дело срещу община Пловдив, а тя през цялото време се правеше, че такъв проблем не съществува, общински експерти се правеха на ударени, подиграваха се на гражданите, завели делото, отказваха да се съобразят с един куп институции, които категорично доказаха, че в Пловдив е най-мръсния въздух във всички градове на Европа и общината отговаряше, че … един път в седмицата миели големите булеварди с вода. Тоталната неграмотност на общинските служители направиха така, че сигналът за огромното увеличение на фините прахови частици отиде в европейския съд и ще чакаме санкции. Проблемът е поставен пред големите градски центрове още от годината, в която сме приети в ЕС и заключението на ЕК е, че само гр. Варна е направила нужното по въпроса и с изключение на 2009 г. е намалила съдържанието на фините прахови частици до допустимата норма. Във всички останали областни градове на България показателите са трагични. Може да звучи странно, но превишаването се дължи преди всичко на човешки дейности като транспорт, промишленост и битово отопление. Експертите изказват категорично мнение, че увеличението е резултат и от масовото изсичане на горите. Световната здравна организация е постановила в свое становище, че лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора, отколкото загиват по пътищата.

            За пореден път се оказа, че гражданите и неправителствените организации в Пловдив се оказаха доста по-запознати и по-подготвени от общината по един проблем, за който още през 2005 г. ЕС е приел пределно допустими стойности на праховите частици с диаметър по-малък от 10 микрона и в случай на превишаването им във въздуха задължава общините да предприемат „решителни и перспективни действия за влизането им в норма”. Пловдивският и Смолянският съдилища избягаха от това дело, смачкаха го и поради неразбиране и неподготвеност, община Пловдив през цялото време бягаше от проблема и поради неграмотност на експертите си, докато сега стигнахме до логичния финал – ще плащаме здраво за качеството на въздуха, който дишаме. Всъщност цялата ни работа е такава – европейци сме, ама не съвсем…

 

 




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. apostapostoloff - За четвърт век май нищо
26.06.2015 06:29
не се е променило. Така започна всъщност патакламата в България, наречена по- късно "преход"...

Поради замърсяване въздуха на Русе братовчед ми Христо Смоленов създаде комитет за защита на Русе. И като се почна една... Стой, та гледай!...

Сега вече Брюкесл ни съди за замърсяване на въздуха. Това означава само едно: тъпи сме, ама пък сме упорити!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: toross
Категория: Политика
Прочетен: 9541708
Постинги: 935
Коментари: 6147
Гласове: 9515
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031