Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 20:21 - Придобиване на имот срещу издръжка или гледане
Автор: consulting Категория: Бизнес   
Прочетен: 3801 Коментари: 0 Гласове:
0



Придобиване на имот срещу издръжка или гледане е от разпространените договори и способи за придобиване на имот, практикуван от родители към деца, от възрастни хора, искащи някой да се грижи за тях до смъртта им.

Договорът за издръжка и гледане изглежда като дарение, но за разлика от той е възмезден - имотът се прехвърля срещу насрещно задължение "издръжка и гледане". Сключва се за неопределен период с оглед на случайно събитие, което не е ясно кога ще настъпи(смъртта на собственика на имота). В правото този договор се нарича алеаторен т.е. задължението на получаващия имота, не е точно определено по размер и по стойност (по това се различава от продажбата).

Задължението за гледане и издръжка е единно и неделимо и частичното неизпълнение на задълженията е пълно неизпълнение.

Основните характеристики на придобиването на имот срещу издръжка и гледане са:

  • Този, който дава имота, го прехвърля при сключване на договора т.е. този, който го придобива, става собственик, притежава нотариален акт и може веднага да го ипотекира, продава, заменя, но новият собственик на имота поема задължението за гледане и издръжка.

  • Този, който получава имота, трябва да доставя грижите и издръжката - той трябва да е пълнолетен и дееспособен, да има доходи или възможности да се грижи за прехвърлителя до смъртта му.

В повечето договорите се упоменава, че имотът се прехвърля "срещу задължението да ме гледа и издържа, като ми осигури спокоен и нормален начин на живот, какъвто съм водил досега". Тази фраза определено не е добра, всяка от страните може да каже, че условията да осигурява спокоен и нормален живот са изпълнини или обратното не са на лице. Затова е нужно да бъде записано конкретно какви точно грижи ще се полагат и каква издръжка ще се получава. Грижите могат да се полагат не само от този, който получава имота, но и от трето лице – наето или упълномощено.

Договорът може да се сключи и с оглед на личността – напр. лекар/мед.сетра, които да осигуряват необходимите грижи съобразно професията.

Ако в договора не е упоменато къде точно следва да живее и пребивава този, който дава имота, и къде ще се осъществяват грижите и издръжката спрямо него, то се приема, че същите следва да се осъществяват в обекта, който се прехвърля. Възможно е да се запише и че прехвърлителят запазва правото да ползва имота до смъртта си.

Съществува хипотеза, при която този, който прехвърля имота, надживява този, който го получава. Според Върховния съд това не прекратява автоматично договора. Първият може да иска полагането на грижи и издръжка от наследниците на втория, те са част от наследството. Единственият начин да се поиска прекратяване на договора е, ако той е сключен с оглед на личността на получаващия имота - например, че е лекар, а наследниците не са. В такъв случай прехвърлителят може да поиска анулирането.

При пълно или частично неизпълнение на задълженията за доставка на издръжка и грижи може да се иска пълно или частично разваляне на договора от страна на този, който трябва да ги получава. Това става по съдебен ред. Страна по такъв процес са този, който прехвърля имота, или неговите наследници след смъртта му.

При сключването на този договор се дължат местен данък, нотариална такса и такса за вписването в службата по вписвания на съответния районен съд по местонахождение на имота.



Тагове:   имот,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: consulting
Категория: Бизнес
Прочетен: 171748
Постинги: 31
Коментари: 24
Гласове: 50
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930