Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2008 12:15 - Законно владение
Автор: consulting Категория: Бизнес   
Прочетен: 1691 Коментари: 0 Гласове:
0



В правото от по-голямо значение е законното владение. То беше дефинирано в чл. 302 ЗИИС по следния начин: “владението е законно, когато то е постоянно, непрекъсвано, спокойно, явно, несъмнително и с намерението да се държи вещта като своя собствена”.Основният от тях е намерението да се държи вещта като собствена.

Владението трябва да бъде постоянно, а не временно. Фактическата власт трябва да бъде трайна и да изразява съответната за това воля.Непостоянно ще бъде владението, ако владелецът извършва такива откъслечни действия, от които не може да се извади заключението, че е установена фактическа власт върху една вещ. Щом като е налице фактическа власт върху една вещ, това означава, че тази власт се упражнява постоянно.

Второто изискване, поставено от правната норма, е владението да бъде непрекъснато. Ако владението бъде прекъснато за по-дълъг срок, изтеклият период на владение не се зачита.

Следващият признак е владението да бъде спокойно и явно. В първото понятие се поставя изискването да няма установено с насилие владение. Второто изискване показва, че е необходимо владението да е явно за всички и особено за предишния владелец.

Законното владение представлява един правен факт. И като правен факт той поражда правни последици. Те се изразяват, на първо място, във възможността за търсене на правна защита на владението. Също така, законното владение върху една вещ улеснява възможността да се придобие собствеността върху нея.

Основата на фактическата власт е намерението да се държи вещта като собствена.

Дефиницията за добросъвестен владелец у нас сега е заложена в чл.70 от Закона за собствеността: “владелецът е добросъвестен, когато владее вещта на правно основание, годно да го направи собственик, без да знае, че праводателят му не е собственик или че предписаната от закона форма е била опорочена.

Добросъвестността може да произлиза както от една правна грешка, така също и от фактическа грешка.

Използваното понятие в чл.70 “правно основание” включва в себе си всеки акт, който може поначало да прехвърли собствеността върху въпросната вещ. Има спорове относно това, дали делбата е правно основание по смисъла на цитираната разпоредба.

Наследяването също не е правно основание.

Правното основание е един обективен елемент от фактическия състав на добросъвестното владение и то трябва да съществува.На чл. 70 ЗС, по смисъла на тази норма липсва правно основание, ако то е нищожно. Ако актът обаче е унищожаем, той може да бъде годно правно основание. Това означава, че докато актът не е унищожен по съответния ред, той поражда всички правни последици, включително и в аспекта на чл.70 ЗС.

Вторият елемент, необходим за да се признае наличието на добросъвестно владение, по силата на чл.70 ЗС е незнанието на недостатъка на правното основание.

Няма да е добросъвестен владелец лицето, което получава една вещ от някого, за когото знае, че не е собственик на съответната вещ.

Добросъвестното владение има всички последици на законното владение. Владелецът има правото да получава плодовете, които е дала вещта, до предявяване на иска за връщането й. Добросъвестният владелец може да иска за подобренията, които е направил сумата, която се е увеличила стойността на вещта вследствие на подобренията.

Най-важната правна последица на добросъвестното владение е тази, отразена в чл.79 ал.2 ЗС.При добросъвестното владение срокът се намалява наполовина, т.е. изисква се 5-годишно владение.



Тагове:   владение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: consulting
Категория: Бизнес
Прочетен: 171230
Постинги: 31
Коментари: 24
Гласове: 50
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031